donderdag 12 juni 2008

Woede in Pakistan over dood van 11 soldaten door buitenlandse soldaten

In Pakistan heerst grote boosheid omdat er bij een aanval van de Amerikanen op Pakistaanse soldaten in het gebied Mohmand 11 militairen van het Grenskorps zijn omgebracht. Islambad heeft de aanval veroordeeld als een “laffe” aanval van de VS.

De regering zei dat de NAVO de regeringssoldaten heeft gedood. De militairen van de "Mohmand rifles" werden onder meer onder vuur genomen vanuit een onbemand vliegtuig.

Bij de aanval raakten ook 10 mensen gewond, waaronder een drietal burgers.

Islamabad zei dat de gebeurtenis “de basis raakt van de samenwerking in de oorlog tegen terrorisme”.

Functionarissen van het Pentagon zeiden dat twee F-15E gevechtsvliegtuigen en een B-1 bommenwerper een tiental bommen hebben afgeworpen, waarvan de meesten een lading hadden van 500 pond en door laser werden gestuurd.

Pakistan wordt gezien als een bondgenoot van de NAVO en de Verenigde Staten, maar er bestaat ook ongenoegen omdat Pakistan vredesregelingen treft met militanten in het westen van het land aan de grens met Afghanistan.

De internationale coalitie zei vanuit Afghanistan dat haar troepen een aanval beantwoordden nadat ze vlak aan de Pakistaanse grens in de oostelijke provincie Kunar onder vuur waren komen te liggen tijdens een operatie die daarvoor werd gecoördineerd met Pakistan.

Generaalmajoor Athar Abbas, woordvoerder van het Pakistaanse leger, zei dat Amerikaanse troepen luchtsteun gaven aan Afghaanse soldaten die een heuvel in Pakistan in hadden willen nemen.

Abbas weerlegde beweringen van het Pentagon dat de actie samen met de Pakistaanse strijdkrachten werd gecoördineerd en bedoeld was om Pakistaanse troepen tegen anti-Afghaanse strijders te beschermen.

Generaal Abbas vertelde aan de nieuwszender Al-Jazeera dat dit een totaal ongegronde bewering was van het Pentagon.

“We coördineren dingen samen, we wisselen inlichtingen uit. Als er onduidelijkheid was geweest over een positie dan hadden ze ons daarover moeten informeren voordat ze aan de luchtaanval begonnen.”

De coalitie zette artillerievuur in en “drones” om meer opstandelingen op te sporen. Er werden luchtaanvallen uitgevoerd totdat de dreiging was uitgeschakeld, aldus een woordvoerder van de coalitie.

De lichamen van de gedode Pakistaanse militairen werden naar de stad Peshawar overgebracht.

Het agentschap Mohmand in het Pakistaanse Federaal Bestuurde Stammengebied grenst aan de Afghaanse provincie Kunar. Volgens inlichtingendiensten hebben de Taliban schuilplaatsen over de grens in Pakistan vanwaar ze aanvallen uitvoeren in Afghanistan.

Onlangs sloot Pakistan een vredesverdrag met rebellen in Mohmand.

Geen opmerkingen: